Twoje dziecko robi kwaśną minę, gdy na jego talerzu pojawiają się owoce? Dwoisz się i troisz, by zachęcić je do zjedzenia świeżego jabłka, truskawek albo banana, ale maluch pozostaje nieugięty? Spróbuj zmienić nieco taktykę i zaproponować córce lub synowi owoce w innej, bardziej intrygującej formie. Poznaj ciekawe propozycje podania owoców i twórz nietuzinkowe potrawy dla całej rodziny.
Sproszkowane owoce pełne witamin
Masz już za sobą próby podania dziecku owoców w formie suszonej, ale nie odniosły one oczekiwanych rezultatów? Zamiast owoców suszonych tradycyjną metodą warto wybrać te poddane procesowi suszenia sublimacyjnego. Polega ono na zamrożeniu świeżych owoców i usunięciu z nich wody. W ten sposób otrzymujemy liofilizowane owoce, które zachowują większość witamin świeżych owoców, ale również smak i zapach. Liofilizowana malina, śliwka czy ananas pod postacią pyłu lub chrupiącego grysu to dobry sposób na urozmaicenie rodzinnych posiłków i zachęcenie dzieci do spożywania owoców.
Owoce jako dodatek do ulubionych potraw
Małe dzieci mają swoje upodobania, więc do jedzenia owoców nie przekonasz ich siłą, ale metodą małych kroków. Zacznij od potraw, o które Twój syn albo córka często prosi, i które zawsze zjada ze smakiem. To do nich warto proponować owoce, na początku w niewielkich ilościach. Strzałem w dziesiątkę na ogół okazują się naleśniki, bo uwielbia je niemal każde dziecko. Jeśli maluch akceptuje naleśniki z twarogiem, ale na widok kawałków truskawek w farszu odmawia jedzenia, sięgnij po truskawki liofilizowane. Wymieszaj pył z twarogiem. Nabierze on smaku świeżych truskawek, ale jego konsystencja się nie zmieni. Jeśli maluch zaakceptuje naleśniki nadziane takim farszem (lub z dodatkiem takiego farszu/nadzienia), będzie to znak, że jesteś na dobrej drodze.
Owocowe napoje i jogurty
Innym sposobem na zachęcenie dzieci do spożywania owoców są różnego rodzaju napoje. Nie chodzi tu oczywiście o pozbawione witamin sztuczne napoje z dodatkiem cukru! Mamy na myśli naturalne napoje, które możesz przygotować w domu. Jeżeli Twoja pociecha lubi kakao, spróbuj połączyć je z saszetką pyłu liofilizowanej maliny. Liofilizowane owoce możesz dodać również do naturalnego jogurtu pitnego. Jeśli dziecko chętniej jada jogurt łyżeczką, wzbogać go o liofilizowane owoce w formie grysu. Mają one ciekawą, chrupiącą konsystencję (lub teksturę), która powinna przypaść maluchom do gustu.
Zabawa kolorami
Oprócz smaku, zapachu i witamin, owoce w formie liofilizowanej zachowują również swój naturalny kolor, a wraz z nim właściwości barwiące. Oznacza to, że za ich pomocą możesz zachęcić dziecko do kuchennych eksperymentów. To okazja do kreatywnej zabawy oraz budowania pozytywnych skojarzeń z owocami. Waszymi narzędziami będą oczywiście owoce liofilizowane – to pod ich wpływem inne produkty będą zmieniały kolory. Wspólnie z dzieckiem możesz przygotować każdą z propozycji przedstawionych w tym artykule. Liofilizowana truskawka zabarwi na różowo naleśnikowy farsz, a liofilizowana jagoda – na ekstrafioletowy jogurt.