Produkty BIO

Produkty BIO – wartościowe składniki zdrowej diety!

Coraz więcej osób przykłada uwagę do ekologii i troski o środowisko. Na sklepowych półkach można znaleźć znacznie więcej ekologicznych produktów z oznaczeniem „BIO”. Jeśli chcesz dbać o zdrowie, warto byś zwracał szczególną uwagę na to, co ląduje na Twoim talerzu. Co oznacza BIO? Czy warto wybierać produkty oznaczone tym certyfikatem? Czy każdy produkt ekologiczny będzie korzystny dla naszego zdrowia? Sprawdź!

Zdrowie na Twoim talerzu

Jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem i świetnym samopoczuciem, koniecznie powinieneś zadbać o zdrową i dobrze zbilansowaną dietę. Z pewnością wiesz, że podstawą codziennych posiłków powinny być warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe chude mięso, nasiona roślin strączkowych,nabiał  i zdrowe tłuszcze. To właśnie te produkty dostarczają do organizmu wszystko, co jest mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jednak pojawia się bardzo ważne pytanie – jak wybrać najlepsze produkty wśród tylu dostępnych opcji? Warto kierować się przede wszystkim składem. Zachęcamy do tego, by czytać etykiety produktów spożywczych i wybierać te z „najczystszym” składem.

Czy warto kupować produkty BIO?

Produkty oznaczone certyfikatem BIO pochodzą z upraw ekologicznych. Żywność ekologiczna to żywność bez szkodliwych pozostałości z pestycydów i środków ochrony roślin. Żywność ekologiczna wytwarzana jest metodami rolnictwa ekologicznego, a więc przy użyciu naturalnych zasobów i metod, z zapewnieniem najlepszych warunków dla środowiska i zwierząt.

Jeśli chcesz uzupełnić swoje zapasy zdrowych i wartościowych produktów dla całej rodziny, koniecznie wybierz produkty BIO od HELPY. W ofercie znajdziesz między innymi owoce i warzywa liofilizowane, daktylowo-zbożowe batony, kaszki zbożowe, płatki śniadaniowe bez dodatku cukru i wiele więcej. Mając te produkty w swojej spiżarni, każdego dnia możesz przygotować pyszne i zdrowe posiłki dla całej rodziny!

Produkty z certyfikatem – dlaczego warto je wybierać?

Jeśli ważne jest dla Ciebie to jak produkowana jest żywność, którą wybierasz, zwróć uwagę na produkty z certyfikatem BIO. Certyfikat ekologicznej żywności to euroliść. Jest to biały liść z gwiazdek na zielonym tle, znak europejskiego rolnictwa ekologicznego przyznawany przez Komisję Europejską. Nie da się ukryć, że produkty BIO mogą być nieco droższe, wynika to z faktu, że ich produkcja jest znacznie droższa. Jednak czasem wystarczy lepiej zaplanować rodzinne menu, tak by np. ograniczyć marnowanie żywności i w to miejsce móc wybierać przynajmniej niektóre produkty ekologiczne. Nie zapominaj, przy tym o czytaniu składu wybieranych produktów, sam certyfikat nie daje gwarancji wysokich wartości odżywczych.

Warto zadbać o to, by podstawą diety były nisko przetworzone produkty bogate w cenne składniki odżywcze. To właśnie codzienne posiłki są podstawowym źródłem energii, a także witamin i składników mineralnych. Jeśli zadbasz, aby to, co ląduje na Twoim talerzu, pochodziło z dobrych i sprawdzonych źródeł, możesz mieć pewność, że dostarczasz do organizmu to, co najlepsze.

Nastepny artykuł

Ważne

ZAINTERESUJE CIĘ

Coraz więcej osób przykłada uwagę do ekologii i troski o środowisko. Na sklepowych półkach można znaleźć znacznie więcej ekologicznych produktów z oznaczeniem „BIO”. Jeśli