Twoja rodzina na ogół stroni od warzyw i owoców, ale mimo to chcesz wzbogacić Waszą dietę o te ważne produkty? Nie przekonuj nikogo siłą, zamiast tego wykorzystaj sprawdzony sposób na dostarczenie zdrowych produktów do śniadaniowego menu. Pomogą Ci w tym tradycyjne kaszki, które z owocami i warzywami smakują najlepiej.
Jak śliwka w… kaszkę
Na pierwszy ogień idą śliwki. To owoce, które świetnie komponują się z wieloma smakołykami. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie da się skusić na kawałek ciasta ze śliwkami! Wypieków nie przygotowuje się jednak na co dzień. Dużo łatwiejszym i równie smakowitym sposobem na włączenie śliwek do diety są kaszki. Na Waszym śniadaniowym stole powinna zagościć tradycyjna kaszka ze śliwkami. W ten sposób dostarczysz swojej rodzinie cennych witamin np. C i E, a także składników mineralnych np. potasu. Jedyny problem jest taki, że śliwki są owocami sezonowymi. Jego rozwiązaniem są liofilizaty, które zawierają podobną ilość witamin i składników mineralnych, co świeże owoce!
Truskawkowy raj śniadaniowy
Idziemy o zakład, że Twoja rodzina uwielbia lody czy jogurty o smaku truskawkowym. Zamiast bazować na przetworzonej żywności warto zaproponować bliskim zdrowsze posiłki, szczególnie o poranku. Truskawki to spora dawka witaminy C oraz dobroczynnych przeciwutleniaczy. Owoce te stanowią idealny dodatek do kaszek – takie śniadanie przygotujesz w mniej niż pięć minut! I w tym przypadku świeże owoce możesz zastąpić liofilizowanymi, bez utraty właściwości odżywczych.
Sposób na pochmurne dni: dynia
Gdy pogoda za oknem zupełnie nie zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu, to znak, że wielkimi krokami nadchodzi sezon na dynie. Jeśli Twoi bliscy z niesmakiem patrzą na zupę krem z dyni, spróbuj zaproponować to warzywo podczas śniadania. Najlepszym sposobem będzie oczywiście kaszka. Wybierz np. jaglaną lub orkiszową. Po ugotowaniu do miseczek dosyp dyniowe liofilizaty – pod ich wpływem kaszka zmieni kolor na pomarańczowy. Warto doprawić ją mieszanką przypraw korzennych: cynamonem, goździkami czy gałką muszkatołową.
Tropikalna miska pełna witamin
Członkowie Twojej rodziny do pracy lub szkoły chętniej zabierają czekoladowego batonika niż banana? Owoce tropikalne możesz podać im podczas śniadania! Do kaszki dodaj plasterki banana, kawałki mango lub cząstki ananasa. Jeśli struktura świeżych owoców zupełnie ich nie przekona, sięgnij po sprawdzony sposób, jakim są liofilizaty. Bliskich do spróbowania takiej egzotycznej kaszki zachęci dodatek czekolady – najlepiej zdecydować się na tę gorzką, o wyższej zawartości kakao. Takie śniadanie to pyszna, znacznie zdrowsza i bardziej sycąca alternatywa dla batonika.
Zielono mi
Na koniec zostawiliśmy warzywo, które w kuchni może sprawiać wiele trudności. Niektórzy już na sam widok liści szpinaku przypominają sobie, że jednak nie są głodni. Liofilizowany szpinak wyglądem zupełnie nie przypomina jednak tego świeżego, a jest tak samo zdrowy. Gdy dodasz proszek do kaszki, ta nabierze głębokiego, zielonego koloru, co z pewnością zachwyci Twoje dzieci. Każdy ze wspomnianych w tekście liofilizatów wraz z tradycyjnymi kaszkami zamówisz na stronie https://www.helpa.pl/.