Twoja rodzina na śniadanie chętnie zjada kaszki, ale kończą Ci się pomysły na nowe kompozycje smakowe? Połącz kaszkę z owocami i pastą orzechową. Dzięki temu posiłek nabierze jeszcze lepszego smaku i zostanie wzbogacony o zdrowe oraz odżywcze składniki. Poznaj pięć prostych do przygotowania przepisów na kaszki owocowo-orzechowe, które warto od razu włączyć do śniadaniowego jadłospisu.
Jabłko, cynamon i prażone migdały
Pierwsza z naszych propozycji to klasyczne połączenie jabłka i cynamonu, które wzbogacisz dodatkiem migdałów. Do tego śniadania możesz wykorzystać dowolne kaszki bezmleczne. Może to być tradycyjna kaszka jaglana, manna czy orkiszowa. Po ugotowaniu kaszki zgodnie z przepisem dodaj do niej pozostałe składniki. Możesz sięgnąć po świeże lub duszone jabłka, ale jeśli zależy Ci na skróceniu czasu przygotowania śniadania, zamień je na puder z ekologicznych jabłek liofilizowanych. W jego składzie jest 100% owoców – zawartość witamin i składników mineralnych jest zbliżona do świeżego owocu. Do każdej porcji kaszki dodaj też szczyptę mielonego cynamonu cejlońskiego oraz łyżkę pasty z prażonych migdałów.
Banan i orzeszki arachidowe
Kolejna z proponowanych przez nas kompozycji smakowych to duet: banan i orzeszki arachidowe. To ekstra połączenie znane ze zdrowych koktajli. Jako bazę w tym przypadku rekomendujemy tradycyjną kaszkę 5 zbóż. Możesz ją jednak zastąpić dowolną kaszką, zgodnie z preferencjami smakowymi Twojej rodziny oraz stanem zaopatrzenia kuchennych szafek. Do gotowej kaszki wkrój świeżego banana albo wsyp liofilizowanego banana w formie pyłu. Całość udekoruj pastą z prażonych orzeszków arachidowych.
Truskawka, malina i nerkowce
Truskawki i maliny to owoce lubiane chyba przez wszystkie dzieci i dorosłych. Wielu z nas co roku z niecierpliwością wyczekuje ich powrotu na straganowe stoiska. Na szczęście istnieją jednak sposoby na dodawanie ich do śniadań przez cały rok, bez utraty wartości odżywczych. Ponownie zacznij od ugotowania kaszki – na przykład jaglanej lub owsianej. Do każdej porcji dodaj dwie saszetki liofilizowanych owoców: po jednej porcji malin oraz truskawek. Dzieciom pozwól zrobić to własnoręcznie, by mogły obserwować, jak w miarę mieszania kaszka nabiera intensywnie różowego koloru. Do miseczki pozostaje tylko dodać łyżkę pasty z prażonych nerkowców i śniadanie gotowe. Żeby kaszka była jeszcze bardziej owocowa, dodaj do niej świeże lub rozmrożone owoce.
Egzotyczny ananas i prażone pestki dyni
Nadszedł czas na połączenie egzotyki ze składnikami z naszego podwórka. Do tej propozycji rekomendujemy wykorzystanie kaszki jaglano-owsianej. Ugotuj ją na wodzie lub mleku i przełóż do miseczek. Do każdej porcji dodaj saszetkę liofilizowanego ananasa o 100% zawartości owoców. Dodaj pastę z prażonych pestek dyni i posyp pięknym i pysznym Suchym Prowiantem z Figą.
Jagoda i orzechy włoskie
Na koniec gratka dla miłośników jagód. Do tego przepisu proponujemy wykorzystać kaszkę jaglano-gryczaną z amarantusem. Po przygotowaniu i przelaniu gorącej kaszki do miseczek rozdaj wszystkim osobom przy stole po saszetce liofilizowanych jagód. Po wsypaniu jagodowego proszku do kaszki ta zacznie zmieniać kolor na fioletowy. Zwieńczeniem tego śniadania będzie pasta z prażonych orzechów włoskich. Ciekawym dodatkiem do kaszki mogą być świeże, mrożone lub liofilizowane borówki w postaci suchego prowiantu.