W małych mieszkaniach trudno zmieścić dwa oddzielne urządzenia – chłodzące i mrożące, dlatego dla większości z nas idealnym rozwiązaniem jest ergonomiczny model 2w1, czyli chłodziarko-zamrażarka. Zanim wybierzesz idealny model, sprawdź, które parametry będą dla Ciebie najważniejsze.

 

Innowacyjne rozwiązania dla osób w ciągłym biegu – sprawdź, jakie technologie posiadają nasze urządzenia

Nowoczesny design i idealnie dopasowane wymiary lodówki to oczywiście rzeczy ważne, ale mimo wszystko nie najważniejsze. Najlepsze lodówko-zamrażarki posiadają o wiele więcej zalet. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Wysoka klasa energetyczna

Czy wiesz, że lodówka pochłania najwięcej, bo aż 25-28% całej energii elektrycznej zużywanej w naszym gospodarstwie domowym? To zwykle jedyny sprzęt domowy, który pracuje przez okrągłą dobę, dlatego warto poświęcić trochę wysiłku na znalezienie modelu, który zużywa stosunkowo mało energii. Nie musimy sami tego obliczać, wystarczy, że posłużymy się uniwersalnymi oznaczeniami klasy energetycznej. Najbardziej energooszczędne lodówko-zamrażarki to te o klasie A++ i A+++. Chociaż zwykle są to modele nieco droższe od urządzeń klasy A lub A+, to koszt zakupu zbilansują nam mniejsze rachunki za prąd.

Nowoczesne technologie

Jeżeli już postanowiliśmy kupić nowy model lodówko-zamrażarki, wybierzmy taki, którego użytkowanie będzie wygodne i bezproblemowe. Taką wygodę zapewnią nowoczesne technologie obecne w sprzęcie najnowszej generacji. Technologicznym hitem jest np. system NoFrost, dzięki któremu całkowicie znika problem rozmrażania lodówki. System NoFrost nie dopuszcza do osadzania się szronu na ściankach lodówko-zamrażarki, dzięki czemu pozostaje ona sucha i czysta.

Warto też zwrócić uwagę, czy wybrany przez nas model zawiera  szuflady do przechowywania warzyw z systemem BioFresh (o odpowiedniej temperaturze i wilgotności), czy komora mrożąca ma opcję szybkiego mrożenia, dzięki czemu zamrażane produkty nie tracą swojej wartości odżywczej, a także, czy urządzenie posiada tylko jeden agregat, czy może dwa oddzielne, z których jeden można wyłączyć np., kiedy komora mrożąca jest pusta lub kiedy wyjeżdżamy na urlop i nie zostawiamy niczego w komorze chłodzącej.

Zakres temperatur w obydwu komorach

Zazwyczaj w komorze chłodzącej temperatura waha się między 2 a 8°C, jednak posiadając szuflady z systemem BioFresh czy też BioFresh-Plus możesz utrzymać temperaturę na poziomie nawet do -2°C, w zależności od tego, jaki produkt chcesz przechowywać. Mięso, produkty mleczne, warzywa i owoce najlepiej przechowywać w temperaturze zbliżonej do 0°C, ryby dłużej pozostaną świeże jeżeli przechowywane są w temperaturze -2°C, natomiast temperatura idealna do przechowywania owoców tropikalnych to 6°C.

Dostępne na rynku urządzenia, w części mrożącej pozwalają na utrzymanie temperatury do -18°C, przy czym te, które posiadają dodatkowo funkcję SuperFrost, pozwalają na jej szybsze obniżenie do nawet -32°C.

Pamiętaj, że produkty (również te zamrożone) możesz przechowywać w swoim urządzeniu tylko przez określony czas!